Symptomen en Recepten

Het is goed om het letten op je eten altijd met beweging te combineren, zoals het doen van Yoga en neem regelmatig een Meiso Shiatsu behandeling om de energie uit zijn gewoonteplekken in je lichaam te lokken. Zo voorkom je dat de gegeten energie zich op de vertrouwde plaatsen nestelt.

Als je evenwichtig eet en voldoende beweegt blijft je lichaam in balans en word je niet ziek. Evenwichtig eten betekent voedingsmiddelen van de yin en yang kant combineren. Een systeem wat door de chinezen bedacht is. De Yin en Yang gedachte is een relativiteitstheorie, altijd iets bekijken t.o.v. het andere. “ er is licht, dus is er donker”. Alles wat omhoog groeit is meer yin. Alles wat de grond in groeit is meer yang. Een appel is yinner dan een oranje wortel. Een aardappel is yinner dan een oranje wortel. Het resultaat is een individueel dieet omdat je eet al naar gelang je conditie.

Bij levende wezens zoals de mens kun je een yinne en yange conditie onderscheiden.

Yin conditie:
mensen met weinig energie, veelal bleek gezicht, weinig kracht in de spieren, hebben het snel koud

Yang conditie:
veel spanning in de spieren, veelal een roder gezicht, praten veel, zijn onrustig, hebben het snel warm

Wat voor een conditie je hebt is te bepalen door de gerechten te proberen, na een hele dag niet eten. Wat hierboven staat is maar een indicatie. Als je het gerecht dan niet lust, moet je het niet eten! Je conditie zegt nee op dat moment ook al staat er geschreven dat het goed voor je maag is. Dus blijkbaar niet goed voor jouw maag op dat moment. Later kan dat weer anders zijn omdat je conditie iedere keer verandert! Als het wel smaakt brengt het jouw conditie in evenwicht, op dat moment. Want ook dat kan dus veranderen!

Lekkere recepten
Astma

Astma wordt veroorzaakt door een overmaat aan yin voedsel (zoet, frisdrank, medicijnen, fruit, groenten van tropische oorsprong, groenten die verzuring van het bloed geven, zoals spinazie, asperge, biet, champignons, avocado, tomaat, courgette, groene peper. Zij veroorzaken zwelling van de longblaasjes. Medicijnen maken deze zwelling nog erger. Zij zorgen voor een tijdelijke genezing , maar veroorzaken uiteindelijk verergering.

Een gemberkompres op het bovenste deel van de borststreek. Eet gomasio en umeboshi, zij zorgen voor een samentrekking van het longweefsel en kies andere groenten. Voordat je verandert van dieet is het goed om te vasten.

Gomasio
De gomasio die je in de winkel koopt is niet met geroosterd zout gemaakt en heeft daardoor minder effect. De zelf gemaakte smaakt naar mijn idee ook beter.

Bestaat uit zout en sesamzaad. Het kan in verschillende verhoudingen gemaakt worden. Een vrij gebruikelijke verhouding is 1 : 8. Een eetlepel zout en 8 eetlepels sesamzaad.

 • Eerst het sesamzaad roosteren op de laagste stand van het gaspit, ongeveer 6 a 7 minuten. Regelmatig roeren.
 • vijzelen.
 • Het zout roosteren op een ietsje hogere stand. Steeds blijven roeren. Het zout wordt langzaam geel-bruin.
 • Het zout vijzelen.
 • Alles met de hand door elkaar mengen.
 • Doe dit in alle rust.

Je kunt de gomasio lang bewaren. Als je geen zin hebt om het zelf te maken. Bestel en ik lever het af.

Umeboshi

In elke natuurvoeding winkel te koop. Je kunt zowel de pasta als de pruimen eten.


Artritis/arthrose

Bij pijn of stijfheid in gewrichten en/of spieren kan heel goed gemberolie uitwendig gebruikt worden. Wrijf ± 10 minuten in tot de betreffende plek rood wordt. De olie maakt het onderhuids weefsel zacht en de gember haalt de losgekomen afvalstoffen naar de oppervlakte. Inname van voedsel en drank zoals koffie en suiker is niet goed voor spieren en gewrichten. De grotere gewrichten zoals knieën, enkels en heupen hebben een relatie met de nieren. De nieren staan voor de relatie die jij hebt met jongere mensen, kinderen. Klachten in dat gebied kunnen duiden op een conflict in die relatie Met de juiste voeding, meiso shiatsu en Meiso yoga is er een hoop te verbeteren.

Een paar recepten:

Gemberolie
Je raspt de gember en drukt hem door een zakdoek. Dan heb je gembersap.
Je doet er evenveel geroosterd sesamolie bij. Te koop in de natuurvoeding winkel. Dit meng je met een eetstokje tot het mooi een geheel is. ± 10 minuten met de vingertoppen in wrijven, tot de huid rood wordt en de bewuste plek goed doorbloed is. Gember reinigt het bloed en de olie maakt het weefsel zacht.

Gembercompres

Flink stuk raspen, uitknijpen door een zakdoek en apart zetten. Water verhitten, niet koken wel zo heet mogelijk. Gember erbij gieten en op een plaatje,op het vuur laten staan, met of zonder deksel. In ieder geval zo warm mogelijk houden Handdoek in het vocht dopen ( de twee uiteinden houdt je vast) en uitwringen. Opgevouwen op de lever leggen, of ergens anders en een droge handdoek erover heen. Dan een deken over je heen leggen. Laten liggen tot het afkoelt en opnieuw indopen, tot je er genoeg van hebt of tot hij lekker rood ziet.

Pompoen soep

De pompoen lijkt hard maar is het niet. Hij groeit boven de grond. hij ligt er letterlijk bovenop. De ui, die erdoor gaat groeit net onder de grond. De peterselie groeit een klein stukje omhoog. Zo is de pompoen soep in evenwicht. Of hij je smaakt hangt van je conditie van dat moment af. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan bij pompoen de schil meegekookt worden. Beter zelfs. Ook veel minder werk!

Voor ± 4 mensen heb je een pompoen nodig van ongeveer 15 cm doorsnee.

Goed schrobben en de lelijke stukken afsnijden. Je hebt een écht keukenmes nodig.
Doormidden snijden, pitten eruit en in blokjes van ongeveer 3 cm. Een klein beetje onder water zetten en koken. Na ± 15 minuten reeds gaar. Een uitje aanbakken en erdoor doen. Peterselie fijn hakken en rauw erop, niet meekoken.

Tahin pasta

Voor 4 personen 1 eetlepel olie, 4 eetlepels meel, 4 eetlepels tahin, zout. Olie verwarmen en tarwemeel erin doen, roeren tot het bruin is, water en tahin erbij, beetje zout en klaar ben je met een heerlijk smeersel. Tomaat en komkommer erbij is lekker.

Bonen pasta

Gemaakt van gekookte kikkererwten. Voor 4 personen is de verhouding: 140 gr. kikkererwten, 1,5 theelepel ( of meer als je wilt) miso, 2 eetlepels sesamolie, 2 theelepels mosterd, 150 gram ui. Alles in de surebashi vijzelen, of een gewone vijzel. De Japanse vijzel is wel heel geweldig. Tomaat en komkommer erbij is lekker.


Diarree

Parelgerst / hatomugi

Het eten van hatomugi, parelgerst is goed om diaree tegen te gaan. Je kunt het graan eten als pap of als graan bij de warme maaltijd. Zit veel ijzer en proteïne in.

Rijstsoep

 • 1/2 kop rijst, half gram zout, 5 koppen water, pan met dikkere bodem, katoenen zak of zeef.
 • Was de rijst door een zeef en laat goed uitlekken.
 • Pan op een middelhoog vuur en roosteren tot de rijst lichtbruin is.
 • Koud water erbij (altijd 10 x zoveel als de rijst) en vuur laag draaien. Vier uur laten koken op een heel laag pitje, doe er anders een plaatje onder. Het moet waterig blijven.
 • Doe de rijst in een katoenen zak of zeef en druk hem er doorheen met een houten lepel.
 • De rijstcreme die je nu hebt is uitstekend voor een ontstoken darm.

Neem een theelepel van deze rijstcreme en warm het op met 140 ml water. Zo heet mogelijk drinken. De creme kun je een paar dagen in de ijskast bewaren.


Gewrichten- stijf

Gemberolie

Je raspt de gember en drukt hem door een zakdoek. Dan heb je gembersap.

Je doet er evenveel geroosterd sesamolie bij. Te koop in de natuurvoeding winkel. Dit meng je met een eetstokje tot het mooi een geheel is.


Keelpijn

Lotussap

30- 40 cl lotussap
5 cl gembersap
90 cl water

Lotuswortel raspen en door zakdoek drukken. Gemberwortel raspen op een zakdoek en de zakdoek uitknijpen.
Lotussap 1/2 minuut laten koken en water en een beetje zout toevoegen. Zo heet en zo vaak als je wilt drinken.
Van het vuur af gembersap door lotus sap mengen


Longen

Lotuscroquetjes

50 g ui
100 g. lotuswortel
tarwemeel
zout
kombu/shoyu/kuzu
Lotus en ui heel fijn snijden
Alles mengen, 1 x stomen
Door meel rollen en dan bakken


Maag

Soep

Het groene deel van de prei, pompoen, ui, kombu, shoya miso, zout

Alle groenten worden gesauteerd. Begin met de prei, dan de ui dan de pompoen (hoeft niet geschild). Laat de kombu meteen vanaf het begin meetrekken.

Van alle drie neem je evenveel. Na het sauteren zout bovenop strooien, niet roeren, een eetlepel miso erbij en water. Neem zoveel water als dat je soep wil, dat geldt ook voor de groenten. Lekker 10 minuutjes laten sudderen.

Als de soep klaar is een beetje van het witte deel van de prei fijn hakken en er rauw bovenop strooien.


Menstruatie

Vrouwen met hevige bloeding kunnen een paar dagen voor de menstruatie een paar rauwe azuki(aduki) bonen kauwen.


Ontstoken holtes

Lotussap

30- 40 ml lotussap
5 ml gembersap
90 ml water

Lotuswortel raspen en door zakdoek drukken. Gemberwortel raspen op een zakdoek en de zakdoek uitknijpen.
Lotussap 1/2 minuut laten koken en water en een beetje zout toevoegen. Zo heet en zo vaak als je wilt drinken.


Spieren- stijf

Gemberolie

Je raspt de gember en drukt hem door een zakdoek. Dan heb je gembersap.
Je doet er evenveel geroosterd sesamolie bij. Te koop in de natuurvoeding winkel. Dit meng je met een eetstokje tot het mooi een geheel is.


Tumor

Parelgerst / Hatomugi is rijk aan ijzer en proteïne. Het helpt bij het verkleinen van het gezwel. en afvoer van reststoffen.


Vleesboom, goedaardige tumor

Parelgerst / Hatomugi is rijk aan ijzer en proteïne. Het helpt bij het verkleinen van het gezwel en afvoer van reststoffen.


Verkoudheid

Lotussap

30- 40 ml lotussap
5 ml gembersap
90 ml water

Lotuswortel raspen en door zakdoek drukken. Gemberwortel raspen op een zakdoek en de zakdoek uitknijpen.
Lotussap 1/2 minuut laten koken en water en een beetje zout toevoegen. Zo heet en zo vaak als je wilt, drinken.

Alle producten zijn te koop bij Deshima op de Weteringschans 65 Amsterdam.

Laat mij weten hoe het voor jou werkt alsjeblief! Mail