Reinigen en vasten

Reinigingsweek

Omdat wij allemaal verschillend zijn hebben wij ook een verschillende conditie en kunnen we niet volgens een voorgeschreven dieet eten. Deze conditie weer vanuit je eigen energie goed in evenwicht brengen en weer te voelen wat jij nodig hebt is waar het om gaat. We gaan dit doen door veel yoga, shiatsu, en compressen toe te passen. Yoga om de afvalstoffen sneller van weefsel naar bloed te verplaatsen en dus sneller af te voeren. Shiatsu om hardnekkig vastzittende energie weer los te maken en compressen om ontspanning in een bepaald deel van je lichaam, wat je zelf kiest, te vergroten. Ik maak elke dag een paar verschillende drankjes die de conditie weer in evenwicht brengen. Als je bijvoorbeeld stopt met suiker of koffie kun je hoofdpijn krijgen.

Umeshobancha neutraliseert de afvalstoffen van de koffie. Degene die last van hoofdpijn heeft zal daar vanzelf voor kiezen. Voor een andere conditie wordt b.v. warme sinaasappelsap gemaakt. Of shitake bouillon, om vlees en vis reststoffen af te voeren. Op deze manier breng je vanzelf je conditie weer in evenwicht. Als je conditie evenwichtiger is ben je ook weer meer in staat om open en helder naar andere dingen en mensen te kijken. Naast de drankjes wordt er dagelijks een klein beetje gegeten om je systeem niet helemaal lam te leggen. We beginnen iedere dag met de drankjes en daarna de yoga en shiatsu.

In het midden van de week, de woensdag gaan we de hele dag de stad uit. De gedetailleerde invulling hangt af van de conditie van de aanwezige mensen.

Op vrijdag wordt er na de ochtendactiviteiten een lunch aangeboden.

De verdere activiteiten die plaats vinden bestaan o.a. uit het aanleggen van gemberkompressen. Al deze dingen versnellen het reinigingsproces en houden je actief.

Intake

Na het sturen van een mail wordt een inschrijfformulier toegestuurd. Na het invullen daarvan en het storten van het bedrag ben je ingeschreven. Het inschrijfformulier wordt gebruikt als basis voor de lessen en eventuele voedingstips.

Kosten

Totale kosten voor de hele week inclusief de lunch op vrijdag: € 300,-

Filosofie

Ter vergroting van de intuïtieve capaciteit en stabiliteit is vasten een goede methode. Vanuit de leegte die door vasten ontstaat leren we weer herkennen welk voedsel het beste bij ons past, een heel individueel dieet. Dat betekent dat je minder nodig hebt en daarmee nodeloze verspilling bij jezelf en daardoor in de wereld, tegen gaat. Het lichaam reinigt zich waardoor fysieke klachten de ruimte krijgen om te genezen. Vooral chronische klachten hebben ruimte en tijd nodig. Zij hangen vaak samen met gewoontegedrag. Gewoontegedrag veroorzaakt fixatie en beperkend gedrag. Dit veroorzaakt een onbalans, pijn, ziekte. Beperkend gedrag is niet volgens de wet van de natuur. De wet van de natuur is constante verandering. Daardoor ontstaat balans, daardoor ontstaat stabiliteit.

Er wordt minimaal en heel specifiek gegeten om terugval na het vasten te voorkomen en om je spijsverteringssysteem heel licht aan de gang te houden wat beter is voor de lichaamscellen. Het vasten vind niet in een luxe vakantieoord plaats, maar naast de dagelijkse bezigheden, ook om de overgang naar het dagelijks leven zo klein mogelijk te houden. Een week om je heden, verleden en toekomst te herzien en er weer meer van te genieten.


Na het vasten

Symptomen en Recepten

Het is goed om het letten op je eten altijd met beweging te combineren, zoals het doen van Yoga en neem regelmatig een Meiso Shiatsu behandeling om de energie uit zijn gewoonteplekken in je lichaam te lokken. Zo voorkom je dat de gegeten energie zich op de vertrouwde plaatsen nestelt.

Als je evenwichtig eet en voldoende beweegt blijft je lichaam in balans en word je niet ziek.

Evenwichtig eten is niet teveel eten, maar goed voelen wat en hoeveel je lichaam nodig heeft. Evenwichtig eten betekent ook voedingsmiddelen van de yin en yang kant combineren. Een systeem wat door de chinezen bedacht is. De Yin en Yang gedachte is een relativiteitstheorie, altijd iets bekijken t.o.v. het andere. “ er is licht, dus is er donker”. Alles wat omhoog groeit is meer yin. Alles wat de grond in groeit is meer yang. Een appel is yinner dan een oranje wortel. Een aardappel is yinner dan een oranje wortel. Het resultaat is een individueel dieet omdat je eet al naar gelang je conditie.

Een paar voorbeelden

1. Astma

Astma wordt veroorzaakt door een overmaat aan yin voedsel (zoet, frisdrank, medicijnen, fruit, groenten van tropische oorsprong, groenten die verzuring van het bloed geven, zoals spinazie, asperge, biet, champignons, avocado, tomaat, courgette, groene peper. Zij veroorzaken zwelling van de longblaasjes. Medicijnen maken deze zwelling nog erger. Zij zorgen voor een tijdelijke genezing , maar veroorzaken uiteindelijk verergering.

Een gemberkompres op het bovenste deel van de borststreek. Eet gomasio en umeboshi, zij zorgen voor een samentrekking van het longweefsel en kies andere groenten. Voordat je verandert van dieet is het goed om te vasten.

Gomasio
De gomasio die je in de winkel koopt is niet met geroosterd zout gemaakt en heeft daardoor minder effect. De zelf gemaakte smaakt naar mijn idee ook beter.

Bestaat uit zout en sesamzaad. Het kan in verschillende verhoudingen gemaakt worden. Een vrij gebruikelijke verhouding is 1 : 8. Een eetlepel zout en 8 eetlepels sesamzaad.

-Eerst het sesamzaad roosteren op de laagste stand van het gaspit, ongeveer 6 ã 7 minuten. Regelmatig roeren.
-vijzelen.
-Het zout roosteren op een ietsje hogere stand. Steeds blijven roeren. Het zout wordt langzaam geel-bruin.
-Het zout vijzelen.
-Alles met de hand door elkaar mengen.
-Doe dit in alle rust.

Je kunt de gomasio lang bewaren. Als je geen zin hebt om het zelf te maken. Bestel en ik lever het af.

Umeboshi
In elke natuurvoeding winkel te koop. Je kunt zowel de pasta als de pruimen eten.

2. Artritis/arthrose/stijve gewrichten/stijve spieren

Bij pijn of stijfheid in gewrichten en/of spieren kan heel goed gemberolie uitwendig gebruikt worden. Wrijf ± 10 minuten in tot de betreffende plek rood wordt. De olie maakt het onderhuids weefsel zacht en de gember haalt de losgekomen afvalstoffen naar de oppervlakte. Inname van voedsel en drank zoals koffie en suiker is niet goed voor spieren en gewrichten. De grotere gewrichten zoals knieën, enkels en heupen hebben een relatie met de nieren. De nieren staan voor de relatie die jij hebt met jongeren mensen, kinderen. Klachten in dat gebied kunnen duiden op een conflict in die relatie. Met de juiste voeding, meiso shiatsu en yoga is er een hoop te verbeteren.

Een paar recepten:

Gemberolie

Gemberolie

Je raspt de gember en drukt hem door een zakdoek. Dan heb je gembersap.
Je doet er evenveel geroosterd sesamolie bij. Te koop in de natuurvoeding winkel. Dit meng je met een eetstokje tot het mooi een geheel is.


Pompoen soep

De pompoen lijkt hard maar is het niet. Hij groeit boven de grond. hij ligt er letterlijk bovenop. De ui, die erdoor gaat groeit net onder de grond. De peterselie groeit een klein stukje omhoog. Zo is de pompoen soep in evenwicht. Of hij je smaakt hangt van je conditie van dat moment af. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan bij pompoen de schil meegekookt worden. Beter zelfs. Ook veel minder werk!

Voor ± 4 mensen heb je een pompoen nodig van ongeveer 15 cm doorsnee.

pompoensoepGoed schrobben en de lelijke stukken afsnijden. Je hebt een écht keukenmes nodig.
Doormidden snijden, pitten eruit en in blokjes van ongeveer 3 cm. Een klein beetje onder water zetten en koken. Na ± 15 minuten reeds gaar. Een uitje aanbakken en erdoor doen. Peterselie fijn hakken en rauw erop, niet meekoken.


Tahin pasta

Voor 4 personen 1 eetlepel olie, 4 eetlepels meel, 4 eetlepels tahin, zout. Olie verwarmen en tarwemeel erin doen, roeren tot het bruin is, water en tahin erbij, beetje zout en klaar ben je met een heerlijk smeersel. Tomaat en komkommer erbij is lekker.


Bonen pasta

SurebashiGemaakt van gekookte kikkererwten. Voor 4 personen is de verhouding: 140 gr. kikkererwten, 1,5 theelepel ( of meer als je wilt) miso, 2 eetlepels sesamolie, 2 theelepels mosterd, 150 gram ui. Alles in de surebashi vijzelen, of een gewone vijzel. De Japanse vijzel is wel heel geweldig. Tomaat en komkommer erbij is lekker.

Op het fotootje hiernaast een surebashi